Temel iş sağlığı ve güvenlik eğitimi, çalışanların iş yerlerinde meydana gelebilecek olası iş kazaları ya da riskler konusunda bilinçlenmelerini ve korunmaları sağlayan eğitimlerdir.
Temel iş sağlığı ve güvenlik eğitimi kanun kapsamında verilmesi zorunlu, yasal bir yükümlülüktür. İşveren, çalışma ortamlarında çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamalıdır. Bu doğrultuda verilecek olan eğitimlerin yenilenmesi de büyük önem taşır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Eğitimi
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, çalışanların iş hayatlarında karşılaşabilecekleri riskler konusunda bilinçlenmelerini sağlamak ve bu risklere karşı korunma yöntemlerini öğretmek amacıyla verilen eğitimlerdir. Bu eğitimler, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi kapsamında çalışanların alması gereken yasal bir zorunluluktur.
İş kazası ve meslek hastalığından korunmak ve olası riskleri önceden bilip önlem almak için verilen bu eğitimler sayesinde çalışanlar iş kazalarının nasıl meydana geldiğini, bu kazaların hangi durumlarda tehlike oluşturabildiğini ve bu riskleri nasıl önleyebileceklerini öğrenirler.
Temel iş sağlığı ve güvenlik eğitimlerinde iş kazalarının sebepleri çalışanlara detaylı bir şekilde anlatılır. Kazalara sebep olan etkenler dikkatsizlik, tedbirsizlik, kişisel koruyucu donanım kullanılmaması gibi insan kaynaklı hatalar olarak sayılabilir. Bu etkenler en sık görülen sebepler arasında yer alır.
Eğitim konuları içerisinde iş kazası ve meslek hastalığından korunmanın yolları, risk analizi ve önleyici çalışmalar da yapılır. Aynı zamanda iş ortamında kullanılan tütün ürünleri gibi zararlı alışkanlıklar da bu eğitimlerde ele alınır. Çalışanların bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durması teşvik edilir.
Bunların yanı sıra yangından korunma konusu da bu eğitim içeriklerine dahil bir konudur. Eğitimlerde iş yerlerinde yangın riski oluşturan durumlar, yangın durumunda yapılması gerekenler ve tahliye prosedürleri anlatılır.

Katılımcılar iş sağlığı ve güvenliği eğitimi süreci boyunca verilen tüm bu eğitimleri teorik ve de pratik olarak öğrenir ve bu bilgileri gerektiğinde uygulayabilecek yeterliliğe sahip olurlar. Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları hakkında da detaylı bilgilerin verildiği bu eğitimler, çalışanların iş yerlerinde sahip oldukları hakları öğrenmeleri açısından da önem taşır.
Temel İş Sağlığı ve Güvenlik Eğitimleri İçerikleri
İş Sağlığı ve Güvenlik Eğitimlerinin Önemi
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri çalışanlar açısından önemli bir yere sahiptir. Bu eğitimlerle çalışanlar iş kazaları ile meslek hastalıkları risklerini en aza indirirler. Çalışanların, iş yerlerinde meydana gelebilecek tehlikeleri önceden tanımaları ve bu tehlike durumlarında ne yapacaklarını bilmeleri kendi sağlık ve güvenliklerinin sağlanması açısından oldukça önemlidir.
Aynı zamanda çalışanlar, bu eğitimlerle yasal hak ve sorumlulukları hakkında da bilgi sahibi olurlar, bu da iş yerinde güvenli bir çalışma ortamı oluşturma bilinci oluşturur.
İşveren açısından bakıldığında, temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, yasal olarak yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerdir. Bu eğitimler, iş kazalarının azaltılması ve iş gücü kaybının önlenmesi açısından önemlidir. İşverenler, çalışanlarına güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür. Bu, iş verimliliğini artırırken olası kazalarda meydana gelecek hukuki ve maddi sorumlulukları da azaltır. Tüm bu etkenler dahilinde bu eğitimlerin verilmesi zorunludur. Verilen bu eğitimlerle birlikte eğitimli ve bilinçli çalışanlar ile iş yerinde güvenlik kültürü sağlanır, riskler azalır ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı sağlanır.
Temel iş sağlığı ve güvenlik eğitimi, çalışan sağlığını korurken işveren yasal yükümlülükleri de yerine getirmesini sağlar. Bu eğitimler, iş kazaları ile meslek hastalıklarının önlenmesinde en etkili yöntemlerden biridir.
Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için Esem OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.