Tam teşekküllü sağlık raporu kişinin sağlık durumu hakkında detaylı veriler sunan, belli amaçlar için istenen resmî bir evraktır. Bu rapor, eğer varsa kişinin hastalıklarını da içermektedir. Tam teşekküllü rapor, heyet raporu ismiyle de anılmaktadır.
Tam teşekküllü sağlık raporu veren özel hastaneler hangi kriterlere sahiptir? Bu hastanelerde dahiliye, göz hastalıkları, genel cerrahi, nöroloji, KBB veya psikiyatri gibi birimler ve bu birimlerde çalışan uzman hekimler mevcuttur. Sağlık raporu veren hastaneler hangileri? Bu rapor, sağlık kurulu raporundan farklı olarak işe giriş, evlilik veya ehliyet için istenmektedir. Sağlık raporu; aile hekimi ile özel veya devlet hastanelerinden alınabilmektedir.
Tam Teşekküllü Sağlık Raporu Ücreti
Tam teşekküllü sağlık raporu nedir? Heyet raporu olarak da adlandırılmaktadır. İlgili hastanelerde görev yapan özel bir kurul tarafından verilmektedir. Kişi, hastanenin ilgili polikliniklerinde muayene edildikten sonra bu rapor düzenlenmektedir. Son derece kapsamlı bir belgedir.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet ve üniversite hastanelerinde değişiklik gösterebilir. OSGB sağlık raporu ücreti için net bir bilgi almak adına bizlere ulaşabilirsiniz. Güncel sisteme göre bilgi verilecektir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir. Tam teşekküllü sağlık raporları neden istenir?
- Bazı mesleklerde işe girmeden önce
- Yurt dışında bazı ülkelere gitmeden önce
- Asker veya kolluk gücü olacak çalışılacaksa
Tam teşekküllü heyet raporu nasıl alınır? Öncelikle randevu alınır ve sağlık kuruluşuna gidilir. Muayene öncesinde matbu dilekçe doldurulur. Dilekçede kişinin adı, soyadı, adres/iletişim bilgileri, varsa özel durumları gibi kısımlar bulunmaktadır. Heyet raporu, ortalama olarak üç veya dört gün içinde alınmaktadır.
Özel Hastane Sağlık Raporu
Özel hastane sağlık raporları, iki farklı anlamda kullanılabilir. Bunlardan ilki, kişilerin belli sağlık yeterliliklerine sahip olduklarını ortaya koyan rapordur. Bu kategorideki raporlar evlilik öncesinde, ehliyet için ya da işe giriş öncesinde istenmektedir. Peki rapor veren hastaneler hangileridir? Sağlık raporu veren özel hastaneler veya devlet hastanesi seçenekleri mevcuttur. Peki sağlık raporu en kolay nasıl alınır?
Parayla heyet raporu veren hastaneler ile rapor almanın en kolay ve pratik yolu Aile Sağlığı Merkezleri’nden randevu almaktır. Böylece aile hekiminize durumunuzu anlatabilir ve ilgili tetkikler sonucunda raporunuzu alabilirsiniz. Örneğin evlilikten önce istenen sağlık raporu, daha çok bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarına odaklanmaktadır. Ayrıca eğer öncesinde bilinmiyorsa, kan uyuşmazlığının tespiti için kan grubuna bakılabilmektedir. Tüberküloz gibi akciğer rahatsızlıkları için akciğer grafisi de istenen tetkikler arasında yer almaktadır.
Sağlık raporunun diğer kullanımı ise herhangi bir sağlık sorunundan ötürü, okul veya iş gibi kurumlara sunulmasıdır. Bu amaçla hem özel hastanelere hem de devlet hastanelerine başvuru yapılabilir. Ancak devlete bağlı sağlık kuruluşlarındaki ağır iş yükü göz önünde bulundurulmalıdır. Ek olarak özel hastane sağlık raporu ücreti durumu da kuruluş ve verilen hizmete göre değişiklik gösterebilir.
Tam Teşekküllü Hastaneler
Tam teşekküllü sağlık raporu veren hastaneler belli kriterlere sahip olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu hastaneler tüm temel tıbbi birimlerin yer aldığı sağlık kuruluşlarıdır. Ayrıca alanlarında uzman doktorlar da buralarda görev yapmaktadır.
Tam teşekküllü sağlık raporunun geçerlilik süresi ne kadar? Sağlık kurulları tarafından düzenlenen raporlar, aksi belirtilmediği takdirde 2 yıl boyunca geçerlidir. Sağlık raporu alabilmek için randevu nereden alınır? Rapor alabilmek için MHRS üzerinden sağlık kurulu randevusu alınabilmektedir. Peki hastaneden sağlık raporu nasıl alınır? Hastaneye müracaat edip gerekçesini bildirerek raporunuzu alabilirsiniz. Sağlık raporu hangi amaçlarla alınır?
- Ehliyet için
- Evlilik için
- İşe giriş öncesinde
OSGB sağlık raporu Sağlık kurulu raporu ücreti hakkında bilgi ve talepleriniz var ise Esem OSGB uzman kadrosu ile sizlere destek vermektedir. İletişim kanallarımızdan bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Tam Teşekküllü Hastane Ne Demek?
Tam teşekküllü heyet raporu veren hastaneler hangileridir? Özel veya devlet olması fark etmeksizin belli kriterleri yerine getiren sağlık kuruluşlarından bu rapor alınabilmektedir. Randevusuz heyet raporu veren hastaneler bazı tıbbi birimler ve bu birimlerde çalışan uzman hekimlerle çalışmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Dahiliye (iç hastalıkları)
- Nöroloji
- Göz sağlığı ve hastalıkları
- Genel cerrahi
- Psikiyatri
- Kulak, burun, boğaz (KBB)
Bu hastanelerde akciğer grafisi gibi görüntüleme teknikleri ve kan tahlillerinin yapılabileceği uygun şartlarda laboratuvarlar da mevcuttur. Anlaşılacağı üzere tam teşekküllü kuruluşlarda hasta temel birçok tıbbi birim tarafından kapsamlı olarak incelenmektedir. İlgili hastaneler ayrıca engelli bireyler için rapor düzenleyebilmektedir. Peki engel düzeyini gösteren heyet raporları hangi alanlarda kullanılmaktadır?
- Malulen emeklilik işlemleri
- Engelli evde bakım aylığından faydalanmak
- Askerlik muafiyeti
- ÖTV muafiyetinden faydalanmak
- 2022 sayılı Kanun kapsamındaki engelli ve yaşlı bireylere maaş bağlanması
- Çeşitli sosyal yardımlardan ve engellilere özel indirimlerden faydalanmak
Heyet Raporu Ücreti
Heyet raporu ücreti, tam teşekküllü sağlık raporu almak isteyenlerin ihtiyaç duyduğu bir belgedir. Bu raporlar, üniversite için kayıt yaptıracak öğrenci ve BESYO adaylarından, özel güvenlik ve silahlı güvenlik görevlisi olmak isteyenlere, silah ruhsatı için başvuracaklardan, engelli raporu almak isteyenlere, iş kazası veya iş göremezlik durumlarında sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyanlara kadar geniş bir kesimi ilgilendirmektedir.
Heyet raporu ücreti 2024 yılında sağlık raporu ücreti ortalama olarak 500 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir. Ücretler, SGK kapsamında olup olmadığınıza ve başvurduğunuz sağlık merkezine göre farklılık gösterebilir.