İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından akredite bir kurumdan 220 saatlik eğitim almak, isg uzmanı olmak amacıyla atılacak ilk adımdır. Eğitimlerin başarıyla tamamlanması halinde ÖSYM tarafından düzenlenecek sınava katılmak gerekmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur, kimler olabilir? Eğitimlerine düzenli olarak devam eden ve başarıyla bitiren kişiler, İSG belgesi için sınava girebilir. Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alan kişiler başarılı kabul edilmektedir. Kariyerlerine iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak devam etmek isteyen ve bu alana ilgi duyan kişilerin sınava girmesi gerekmektedir. Ayrıca isg veya iş güvenliği alanında doktora programı mezunu olanlar, herhangi bir eğitime katılmadan ve sınava girmeden sertifika sahibi olabilirler.
Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
Sağlık hem bedensel hem de zihinsel ve sosyal açılardan tam bir iyilik halidir. Her iş sahası, işçi sağlığı açısından potansiyel risklere sahip olabilir. Örneğin yapı ve inşaat sektöründe yüksekten düşme riski vardır. Bilişim sektöründe çalışan personeller içinse çeşitli kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları gündeme gelebilir.
İş güvenliği uzmanı kimler olabilir? İsg uzmanı olmak isteyen kişilerin insan sağlığı, anatomi ve ergonomi gibi konulara ilgi duyması gerekmektedir. Ayrıca detayları gözden kaçırmayan, dikkatli bir kişiliğe sahip olmak da meslek yaşantısını kolaylaştırabilecek özellikler arasındadır. Bu bireyler aynı zamanda iyi bir öğretici de olmalıdır. Anlatmayı ve sunum yapmayı seven kişiler bu meslek için uygundur.
Peki kamuda veya devlete bağlı okullarda isg uzmanı nasıl olunur? Bölüm mezuniyet ölçütünü karşılayan devlet kurumu çalışanları, ilgili eğitimleri tamamlayarak ve yapılacak olan ÖSYM sınavından başarılı olarak kendi kurumlarında isg uzmanı olarak çalışabilirler. Ancak çalışılması planlanan kurumun isg uzmanına ihtiyaç duyması ve üst yöneticinin de onayı olması gerekmektedir.
İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Lazım?
İsg uzmanı nedir? İsg alanının temelinde hem çalışanların hem de iş sahasının güvenliğinin sağlanması yer almaktadır. İsg uzmanları bu amaçla hareket etmekte ve şirket/kurum personellerinin eğitiminden sorumlu olmaktadır. 2 yıllık üniversite mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi? İsg uzmanı olarak görev yapabilmek için yalnızca belli bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Bunlar arasında bazı iki yıllık bölümler (ön lisans) de yer almaktadır. Tüm listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Mühendislik fakültesi bölümleri
- Mimarlık fakültesi bölümleri
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- İş sağlığı ve güvenliği bölümü (ön lisans, lisans veya lisansüstü)
- Teknik öğretmen unvanıyla mezun eden bölümler (giyim ve bilgisayar gibi)
İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun, tüm işletmelerin personelleri isg eğitimi almalıdır. Bu eğitimleri, isg uzmanları vermektedir. ESEM bir OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) olarak işyeri hekimi ve isg uzmanı personeller ile çalışmaktadır.
Peki işletme mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi? Hayır, işletme veya iktisat gibi bölümlerden mezun olan kişilerin, öncelikle yukarıda sıralanan bölümlerden herhangi birini bitirmesi gerekmektedir. Örneğin bir açıköğretim fakültesinden iki yıllık eğitim veren iş sağlığı ve güvenliği bölümü bitirilebilir. Sonrasında bakanlık onaylı bir eğitim kurumundan dersler alınabilir ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınava başvurulabilir. Sınavdan en az 70 puan alınması halinde isg uzmanı olmak için gereken sertifikaya sahip olunabilir.