İş sağlığı ve güvenliği sertifikası nasıl alınır? Kariyerine iş sağlığı ve güvenliği (isg) uzmanı olarak devam etmek isteyenler, ÖSYM tarafından yapılacak sınavdan başarılı olmaları halinde sertifika sahibi olabilirler. Sınava girebilmek için adayın bazı gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası nasıl alınır, ne işe yarar? Eğitim hizmeti de sağlayan bir kuruluştan gerekli dersleri alarak başarıyla geçmek, isg sertifikası alma yolunda atılan ilk adımdır. Devamında ise yapılacak sınava girerek 100 üzerinden en az 70 puan almanız beklenmektedir. İş güvenliği sertifikası sayesinde, isg uzmanı pozisyonunda istihdam imkânına sahip olunabilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği C Sertifikası Nasıl Alınır?
İş sağlığı ve güvenliği sertifikaları üç kategoride incelenmektedir. Kategorisel ayrımlar, risk derecesine göre gerçekleşmektedir. Örneğin A sınıfı isg sertifikasına sahip olanlar, çok tehlikeli işyerlerinde dahi çalışabilirler.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası, az tehlikeli iş sahalarında çalışmak isteyen personelin alması gerekli olan belgedir. Eğitim ve sınav aşamaları başarıyla tamamlandıktan sonra bu belgeye sahip olunabilmektedir. İSG alanında doktora derecesine sahip olan kişiler, eğitime veya sınava katılmadan doğrudan sertifika sahibi olabilirler. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi nasıl alınır? Bu amaçla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından akredite olduğu bilinen bir kuruma kayıt yaptırılabilir.
Sertifika, elektronik imzalı olarak tanımlanır ve İSG Kâtip sistemi üzerinden dijital olarak görüntülenebilir. Hak eden personelin adresine ayrıca bir belge gönderilmez. Belge, sisteme tanımlandıktan sonra 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre dolduğunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına noter onaylı bir diploma örneği ile beraber bir dilekçe teslim edilerek güncelleme yapılabilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır 2023
İsg belgesi nedir? İsg uzmanı olarak görev yapmak isteyen kişiler, isg sertifikasına/belgesine sahip olmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ne işe yarar? Sertifika programı kapsamındaki dersleri başarıyla geçen kişiler ÖSYM tarafından düzenlenen sınava girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan en az 70 puan alan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak görev yapabilirler.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası kaç günde alınır? Hem sertifika için gerçekleştirilen eğitimler hem de ÖSYM sınavları belli aralıklarla yapılmaktadır. Bu nedenle duyuruları ve sınav takvimini takip etmek gerekmektedir. 2023 yılında İSG-1 sınavı 2 Nisan tarihinde yapılacaktır. Sınav sonuçlarının ise 25 Nisan’da açıklanması planlanmaktadır. Sertifika sahibi olabilmek için özet olarak aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- Bir İSG eğitim programına kaydolmak
- Eğitime istenilen düzeyde katılmak ve 220 saatlik eğitimden başarılı olmak
- ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan sınava girerek başarılı olmak
Sertifika ücreti ödendikten sonra en geç bir hafta içinde belge sisteme tanımlanacaktır (e-devlet).
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasını Kimler Alabilir?
İSG eğitimlerine katılmak ve sınava girerek ilgili sertifikayı alabilmek için bölüm mezuniyet kriteri bulunmaktadır. Yalnızca aşağıda listelenen bölümlerden mezun olan kişiler, iş güvenliği belgesi olarak da bilinen sertifikayı alabilmektedir.
- Mühendislik fakültesi bölümleri
- Mimarlık fakültesi bölümleri
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- İş sağlığı ve güvenliği bölümü (ön lisans, lisans veya lisansüstü)
- Teknik öğretmen unvanıyla mezun eden bölümler (giyim ve bilgisayar gibi)
Bölüm mezuniyet şartı haricinde bu mesleği yapmak isteyen bireyler; insan sağlığı, ergonomik tasarım, ilk yardım ve risk yönetimi gibi konulara ilgi duymalıdır. Aynı zamanda planlamayı ve anlatmayı da sevmelidir. Çünkü çeşitli şirket veya kurumlar bünyesindeki çalışanlara sunumlar yapmak da onların görevidir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak isteyenlerin bu kriterleri göz önünde bulundurması tavsiye edilmektedir.