İş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar? Bu soruya; “bir iş yerindeki çeşitli nedenlerden kaynaklanan, sağlığa zarar verebilecek ve güvenliği tehlikeye atabilecek durum ve koşullardan korunmak amacıyla gerekli çalışma ve uygulamaları yapar” şeklinde yanıt verilebilir. Ancak bu durum ve koşullardan korunmak için yapılacak çalışmalar oldukça geniş bir aralığı kapsar.
İş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar sorusunun yanıtları 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Kanun maddelerinde iş yeri güvenliğinden çalışan sağlığına ve iş kazalarına dek tüm gereklilikler tanımlıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne Yapar?
İSG kısaltmasıyla kullanılmakta olan terim, işveren ve çalışanların sağlık ve güvenlik hususundaki görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenler.
Bu bağlamda “iş sağlığı ve güvenliği bölümü ne iş yapar” sorusuna yanıtlarsak, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı adıyla bir meslek bulunmaktadır.
İş yerleri, sağlık ve güvenlikle ilgili mevzuata uygun çalışmalar yürütebilmek için bu alanda uzmanlaşmış firmalardan yardım alabilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar denildiğinde akla bu kişiler gelmelidir. İş tanımları;
- İş güvenliği ile ilgili eğitimleri vermek,
- İş yerinde gözetim ve denetim sistemi kurmak ve yönetmek,
- Yıllık çalışma ve eğitim programları hazırlamak,
- İş güvenliği konusunda rehberlik ve danışmanlık yapmak,
- Çeşitli alanlarla ilgili risk değerlendirmelerini yapmak,
- Acil durum planı hazırlamak gibi konu ve eylemleri kapsar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?
İş sağlığı ve güvenliği nedir ne iş yapar? İş sağlığı ve güvenliğinin oluşturulması, çalışanların sağlığı ve iş yerlerinin verimliliği açısından oldukça önemlidir. Kanunda belirtilen hususlarda dikkatli bir çalışma yapılması, işçi güvenliği gibi konularda titizlikle kurallara uyulması ilk adım olarak belirlenebilir.
Kazalara, yaralanmalara, ortaya çıkabilecek afetlere karşı hazırlıklı olabilmek iş yerlerinin ve çalışanların sorumluluğudur. Ancak bunun için yeterli eğitimin verilmesi ve diğer kural ve gerekliliklere tamamen uyulması için destek ve yönlendirmeye ihtiyaç vardır.
İş sağlığı ve güvenliği, sağlanması için uzmanlığın gerektiği hassas bir konudur. ESEM Ortak Sağlık ve Güvenlik birimi olarak, uzman ekibimiz ve deneyimimizle tüm iş sağlığı ve güvenliği konularında hizmet vermekteyiz. Titiz ve kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş Güvenliği ve Sağlığı
İş Güvenliği ve Sağlığı çalışma hayatında önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği tanımı gereği, çalışanların sağlığını koruma ve iş kazalarını önleme amacı ile kurulan bir bölümdür. İş güvenliği önlemleri, iş yerinde meydana gelebilecek riskleri en aza indirgemeyi hedefler. İş sağlığı ve güvenliği merkezi (isg) ve osgb gibi kuruluşlar, bu konuda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunar. İş güvenliği bölümü mezunları, iş yerlerinde isg uzmanı olarak görev alabilirler. Bu pozisyon, genellikle 2 yıllık eğitim programları sonunda kazanılan sertifikası ile elde edilir.
İş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili bölümü bitirenler, isg uzmanlığı alanında çalışma imkanı bulurlar. Türkiye’de bu alanda çalışma şartları, 6331 sayılı kanun ile düzenlenmiş olup İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda alınan eğitim, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için hareket eder.
İş yerinde alınması gereken önlemler, özellikle tehlikeli sektörlerde, örneğin inşaat gibi alanlarda daha da kritiktir. İş sağlığı ve güvenliği, her iş yerinde titizlikle uygulanması gereken bir alandır ve ilgili sertifikası olmayan kişilerin bu alanda çalışması yasal olarak mümkün değildir.
İş sağlığı ve güvenliği, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için iş yerinde risk değerlendirmesi yapar, tehlikeleri tespit eder ve gerekli önlemleri alır. Çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla düzenli eğitimler verir.
İSG teknikeri, iş yerinde iş güvenliği ekipmanlarının kontrolünü yapar, risk analizleri gerçekleştirir ve çalışanlara iş güvenliği konusunda eğitimler verir. Ayrıca İSG uzmanlarına operasyonel destek sağlar.
İSG uzmanı, iş yerinde tehlikeleri tespit eder, iş güvenliği mevzuatına uygun tedbirler alır ve bu önlemlerin uygulanmasını denetler. Ayrıca çalışanlara eğitimler vererek iş güvenliği bilincini artırır.
İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların sağlığını korumak ve güvenli bir iş ortamı yaratmak için önemlidir. Aynı zamanda yasal zorunlulukların yerine getirilmesini sağlar.