İş kazası nedir? Çalışan bir kişinin iş yeri sınırları içerisinde ya da işveren görevlendirmesiyle iş yeri dışında meydana gelen, kişinin hem bedensel hem de ruhsal olarak zarar görmesine neden olan olaylardır.
İş kazası nedir? İş yerlerinde meydana gelebilecek olası kazalardır. Bu kazaların meydana gelmesi kadar oluş biçimi de önemlidir. İş göremezlik ya da ölümle sonuçlanma ihtimali olan tüm etkenlerin ortadan kaldırılması, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarıyla mümkündür.
İş kazasına neden olan etkenler şunlardır:
İş Kazası Raporu Nedir?
Çalışma hayatında meydana gelen kazaların belgelenmesi ve de bu kazalar sonucunda hukuki sürecin başlatılabilmesi açısından iş kazası raporu önemli konulardan biridir. Bu rapor, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yer alır ve kaza detaylarının ayrıntılı bir şekilde yer aldığı resmi bir belge olarak tanımlanabilir.
İş kazası raporu, işveren tarafından hazırlanması gereken, zorunlu bir belgedir. Bu belgede kazanın meydana geldiği tarih, yer, saat ve olayın oluş şekline ait bilgiler ve varsa tanık ifadeleri açık ve doğru bir şekilde yer almalıdır. Bu rapor, kazanın işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle mi gerçekleştiğinin tespitinde kullanılan, önemli bir belgedir.
İş kazası raporlarında kazanın hangi durumda meydana geldiği değerlendirilir. Aynı zamanda bu raporlarda çalışan sigortalının görevli olarak başka bir yere gönderilmesi sırasında meydana gelen kazalar da belirtilir. Bu raporlarda açıkça ifade edilmesi gereken bir diğer nokta da iş kazası sonucunda meydana gelen yaralanmalar ya da geçici iş göremezlik ödeneği hakkını doğuran durumlardır.
İş kazası raporunun doğru ve eksiksiz bir şekilde belgelenmesi iş kazasının tespiti, tespit itiraz ve rücu davalarında delil olarak kullanılacak olması bakımından oldukça önemlidir. Bu raporun eksiksiz bir şekilde hazırlanması hem işveren hem de işverene bağlı olarak çalışan kişilerin haklarının korunması açısından büyük önem taşır.

Bunların yanı sıra rapor kapsamına giren bir diğer önemli nokta da emziren kadın çalışanlarla ilgili olan kısımdır. Süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelen kazalar sonrasında ya da emziren kadın sigortalının işveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle maruz kaldığı kazalar da bu raporun kapsamı arasında yer alır.
Bu raporların, kazanın olduğu tarihten itibaren, en geç 3 iş günü içerisinde bildirilmesi gerekir.
İşveren Kaza Durumunda Ne Yapmalıdır?
İş kazası meydana geldikten sonra işverenin yerine getirmesi gereken yükümlülükler mevcuttur. İşveren öncelikli olarak SGK’ye bildirim yapmalıdır. Bu bildirim 3 iş günü içerisinde yapılmalıdır. Daha sonra iş kazası raporu eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı ve belgelenmelidir. Kaza meydana geldikten sonra kazaya uğrayan çalışan en hızlı şekilde sağlık kuruluşlarına ulaştırılmalı, gerekli ilk yardımı alması sağlanmalıdır.
Tüm bu noktalar yerine getirildikten sonra kaza nedeni araştırılmalı ve bu ve benzeri olayların yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Kazaya ait tüm belgeler iş yeri kayıtlarında saklanmalı ve denetim durumunda hazır bulundurulmalıdır.
İş Kazası Durumunda Çalışan Hakları Nelerdir?
Olası iş kazası durumlarında, kaza sonucu çalışan çalışamaz duruma gelirse geçici iş göremezlik ödeneği alma hakkına sahip olur. Bu ödenek, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilir.
Zarara uğrayan çalışanın tüm sağlık giderleri SGK tarafından karşılanır ve bu giderler için çalışandan ödenek alınmaz. Eğer iş kazası sonrası sakatlıkla sonuçlanırsa çalışan sürekli iş göremezlik geliri alma hakkına sahip olur.
Kaza sonrasında çalışan ya da yakınlarının kazanın iş kazası sayılması için tespit davası açma hakkı mevcuttur. Ayrıca kişi, kaza sonucunda çalışamaz hale gelirse prim günü ve diğer şartları sağlaması halinde malulen emeklilik talebinde de bulunabilir. Bunların yanı sıra iş kazası sonrasında ölüm durumunda, çalışanın bakmakla yükümlü olduğu yakınları, işverenden maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
İş Kazası Neleri Kapsar?
İş kazalarının kapsamı hem çalışanlar hem de işverenler tarafından sıklıkla sorulan ve cevap aranan konulardan biridir. İş kazalarının kapsamı 6331 ve 5510 sayılı kanunlar ile tanımlanmıştır. Bu kanunlara göre iş kazası, iş yerinde meydana gelen olayların yanı sıra işin yapıldığı yere gidiş ya da dönüş esnasında meydana gelebilen olayları da kapsamaktadır.
Mevzuata göre iş kazası sayılabilecek durumlar şunlardır:
Aynı zamanda, kazanın işin yapıldığı yere gidiş geliş sırasında meydana geldiği durumlarda, sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen etkileyen olaylar da iş kazası kapsamında yer almaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre belirtilen tüm şartlarda gerçekleşen olaylar iş kazası kapsamında yer almaktadır.
İş kazası ve kaza sonrasında yapılacak olan iş kazası raporu hakkında bilgi almak için Esem OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.