İlk Yardım Sertifikası

İlk yardım sertifikası, ilk yardım eğitimini tamamlayanlara verilen belgedir. İlk yardım eğitimi, acil sağlık durumlarında uygulanabilecek temek ilk yardım tekniklerini içermektedir. Sağlık kuruluşları, bazı eğitim kurumları ve OSGB’ler tarafından verilebilen ilk yardım sertifikasının belli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.

İlk yardım sertifikası almak için yetkili bir kuruluşun düzenlediği ilk yardım kursuna katılmak ve kurs sonundaki sınavı başarıyla geçmek gerekir. Bu kurslarda verilen eğitimler; suni teneffüs, kalp masajı, kanamayı durdurma, şokla başa çıkma, yanıklar ve zehirlenmelerde müdahale yöntemlerini kapsamaktadır.

İlk yardım eğitimi kapsamında öğretilenler şu şekilde sıralanabilir:

Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) eğitimi, otomatik dış defibrilatör (AED) kullanımı ve boğulma durumlarında hava yolu açıklığını sağlama teknikleri gibi yaşamı tehdit eden durumlarda uygulanacak temel müdahaleler.

Açık yaralardan kanamayı durdurma teknikleri, baskı uygulama, bandajlama ve gerektiğinde turnike kullanımı.

Şok belirtileri ve semptomlarını tanıma ve şok durumunda yapılması gereken ilk yardım müdahaleleri.

Kesikler, çizikler, yanıklar ve kemik kırıkları gibi çeşitli yaralanma türlerine müdahale etme yöntemleri.

Zehirlenme belirtileri, zehirlenmeye ilk müdahale ve zehirlenme durumlarında yapılması gerekenler.

Hipotermi, donma, sıcak çarpması ve güneş yanığı gibi sıcak ve soğuk hava koşullarının neden olduğu sağlık sorunlarına müdahale.

Acil durumlarda yaralı veya hastayı güvenli bir şekilde hareket ettirme ve taşıma teknikleri.

Acil durumlara hazırlıklı olma, acil durum planlaması ve etkili iletişim becerileri.

Yetişkin, çocuk ve bebeklerde boğulma vakalarına müdahale etme teknikleri.

Arı sokmaları, yılan ısırıkları ve diğer hayvan ısırıklarına ilk yardım müdahaleleri.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım sertifikasına sahip olmak için yetkili bir kuruluştan ilk yardım eğitimi kursu alınması gerekmektedir. Bu eğitim; sağlık kuruluşları, üniversiteler ve meslek yüksek okulları, sivil toplum kuruluşları ve dernekler ya da belediyelerin düzenlediği kurslar ile alınabilir. Ancak bu kurumların düzenlediği kurslar dönemsel olmaktadır.

İlk yardım eğitimi almak isteyenler için OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) tarafından verilen eğitimler de bir alternatif olabilir. Bu eğitimler, iş yerlerinde meydana gelebilecek kazalara karşı çalışanları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenmektedir. Temel ilkyardım bilgileri, herkesin bilmesi gereken hayati öneme sahip bilgilerdir. Bu bilgiler, acil durumlarda doğru müdahalenin yapılabilmesi için elzemdir.

İlk yardım sertifikası kimler alabilir?

Eğitimlere katılmak için 18 yaşını doldurmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. İlk yardım kursuna kayıt yaptırmak isteyenlerden fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi istenir. Bu kurs, 16 saatlik teorik ve cansız mankenler üzerinde yapılan uygulamalı eğitimleri kapsamaktadır. Eğitimler tamamlandıktan sonra sertifikaya sahip olabilmek için sınava girmek ve sınavı başarıyla geçmek şartı bulunmaktadır.

Bu sınav teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada teorik (yazılı) sınava girilir. Bu sınavda toplam 40 soru vardır ve kursiyerden soruların yüzde 85’ini doğru yanıtlaması beklenir. 85 ve üzeri puan alan kursiyerler uygulama sınavına girmeye hak kazanırlar. Pratik sınavda, eğitimlerde öğrenilen teknikler maket üzerinde doğru bir şekilde uygulanabilirse sınav başarıyla tamamlanır ve ilk yardım sertifikası almaya hak kazanılır. Bu sertifikanın geçerlilik süresi 3 yıldır.

İlk Yardım Sertifikası Ne işe Yarar?

İlk yardım belgesi, bir kişinin belirli bir eğitim programını başarıyla tamamladığını ve acil tıbbi durumlar sırasında gerekli ilk yardım müdahalelerini yapabilecek bilgi ve becerilere sahip olduğunu göstermektedir. Bu sertifika hem kişisel hem de profesyonel açıdan birçok fayda sağlamaktadır.

İlkyardım eğitmeni sertifikası almanın kişisel ve toplumsal avantajları şunlardır:

İş yerlerinde olası iş kazaları ve acil durumlarda hızlı müdahale edebilme kapasitesini arttırır.

Çalışma ortamının daha güvenli bir yer olmasını sağlar ve verimliliğe katkıda bulunur.

Toplumda sağlık ve güvenlik konularında bilinçlenmeyi sağlar.

Bu sertifikaya sahip olmak iş başvurularında bir adım öne çıkmaya yardım eder.

Kriz anlarında sakin kalma yeteneği kazandırır ve hayat kurtarıcı olabilir.

Afet durumlarında veya sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmayı destekler.

İlk Yardım Sertifikası

İş yerlerinde iş güvenliği önlemleri kapsamında da ilk yardım eğitimleri verilmektedir. Çalışanların bu konuda bilinçlendirilmesi, olası iş kazalarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. İlk yardım eğitmeni tarafından verilen profesyonel eğitimler, bu alandaki bilgi ve becerilerin artırılmasında kritik bir öneme sahiptir.

E devlet üzerinden ilk yardım sertifikası alınabilir mi?

E-devlet sisteminden ilk yardım kursu ve sertifikası alınamamaktadır. Ancak e devletin sunduğu kolaylıklar sayesinde sahip olunan Millî Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar görüntülenebilmekte ve doğrulanabilmektedir ve sertifikanın çıktısı alınabilmektedir.

ESEM OSGB Malatya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mersin, Adana ve Kayseri illerinde hizmet vermektedir. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş