B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş sağlığı ve güvenliği alanında kariyer yapmak ve bu ünvana sahip olabilmek için öncelikli olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan eğitim alınması gerekir.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? İş güvenliği uzmanı olabilmek için başvuru şartlarının sağlanması gerekir. Mühendis, mimar ya da teknik elemanlar doğrudan B sınıfı uzmanlık eğitimi alarak sınava girme hakkına sahiptir. Bu uzmanlar öncelikli olarak tehlikeli iş yerlerinde görev alabilirler.

B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak ve bu alanda kariyer yapmak için B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusu sıklıkla sorulur. Bu ünvana sahip olmak isteyen kişiler belirli bir eğitim almalı ve eğitim sonunda sınava girmelidir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için atılması gereken ilk adımlardan biri mühendis, mimar ya da teknik eleman statüsünde olmak ya da fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun olmaktır. Bu nitelikleri sağlayan kişiler öncelikli olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için eğitimlere katılmalıdır. Eğitim sonunda ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlar aracılığıyla düzenlenen sınavlara girerler.

İş güvenliği uzmanı olmak için C sınıfı belge alan adaylar, en az 3 yıllık bir süre boyunca fiilen görev yapmak zorundadır. Bu 3 yıllık sürede deneyim kazanan kişiler daha sonra eğitim kurumundan aldıkları belge yükseltme eğitimiyle birlikte iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olmalıdır. Ardından B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi alınabilmektedir.

B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yapma yetkisi mevcuttur. Sahip olunan bu belge yalnızca teknik bilgi değildir, aynı zamanda yasal sorumluluklar açısından da önem taşıyan bir belgedir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Dolayısıyla iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler tüm bu süreci disiplinli bir şekilde takip etmelidir. Aynı zamanda bu kişiler mevzuata hakim olmalıdır. Sahada deneyim kazanmış olmak da bu alanda büyük avantajlar sağlamaktadır.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?​

B sınıfı iş güvenliği uzmanları, çalışanların sağlığını korumak, iş kazalarını önlemek ve iş yerlerinde meydana gelebilecek olası riskleri azaltmak için çalışmalar yürüten kişilerdir. Bu uzmanlar tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev alma yetkisine sahiplerdir. Sahip oldukları iş güvenliği uzmanlığı sertifikası ise hem teknik bilgiye hem de yasal yeterliliğe sahip olduklarını gösterir.

Bu uzmanların temel odak noktası iş sağlığı ve güvenliğidir. B sınıfı uzmanlar üretim tesisleri, inşaat şantiyeleri ve kimyasal fabrikalar gibi yüksek risk taşıyan alanlarda hizmet verirler. Verdikleri bu hizmet de yalnızca teknik bilgiyle sınırlı değildir. Aynı zamanda sahada uygulama ve gözlem yapabilme yetileri de mevcuttur.

Bunların yanı sıra B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan kişiler, A sınıfa geçiş için de adım atmış olurlar. Bunun için de en az 4 yıllık bir deneyim kazanmak ve yeniden sınava girerek belgeyi yükseltmek gerekir.

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimini Kimler Alabilir?

B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimini almak için belli şartların sağlanması gerekir.

Öncelikli olarak belge almak isteyen kişilerin C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olması, aynı zamanda bu belgeyle 3 yıl boyunca çalışmış olması gerekir. Bu kişiler eğitim alarak belgelerini yükseltebilirler. Bu hak için bir eğitim kurumundan belge alarak yükseltme eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Daha sonra bu kişiler tekrar sınava girerek B sınıfı belgeye sahip olabilirler.

Bir diğer yöntem ise iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapmış olan mühendis, mimar gibi ya da teknik elemanların doğrudan başvuru yapması şeklindedir. Bu alanlarda eğitim alan kişilerin belge yükseltme sürecine girmesine gerek yoktur. Bu kişiler direkt olarak B sınıfı eğitim ve sınav sürecine dahil olabilirler.

İş yerlerinde olabilecek kazaları önlemek, çalışanların sağlığını korumak ve de yasal yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sorumlulukları oldukça büyüktür. Dolayısıyla B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmak yalnızca bir ünvanla sınırlı değildir, bu aynı zamanda mesleki bir yükümlülüktür.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur, kimler eğitim alabilir gibi sorularınıza cevap alabilmek için Esem OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.