Az tehlikeli işyerlerinde isg zorunluluğu, çalışan sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla yasal düzenlemelerle uygulanır. Bu yükümlülükler iş kazalarını ve olası meslek hastalıklarını önlemek, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında uygulanır.
Az tehlikeli işyerlerinde isg zorunluluğu iş yerinde çalışan kişi sayısı ve faaliyet türüne bağlı olarak farklı yükümlülükleri içerebilir. Aynı zamanda çalışanların periyodik sağlık muayenelerinin yapılması, acil durum planlarının oluşturulması; yangın, ilkyardım gibi konularda gerekli önlemlerin alınması iş yerlerinde güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için temel gereklilikler arasında yer alır.
Az tehlikeli iş yerlerinde İSG zorunluluğunun önemi şunlardır:
Az Tehlikeli İşyerlerinde İSG Zorunluluğu 2025
İş sağlığı ve güvenliği, yalnızca tehlikeli olan sektörler için değil az tehlikeli sınıfında yer alan sektörler için de büyük bir önem taşır. Bu yükümlülükler, 2025 yılında yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemelerle birlikte az tehlikeli iş yerlerinde çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamayı amaçlar.
Kanuni düzenlemelerle birlikte isg eğitimleri verme, risk analizi yapma ve iş yerlerinde koruyucu önlemler alma gibi yükümlülükler işverenin sorumluluğuna bırakılır. Bu uygulamalar yalnızca çalışan sağlığını korumakla kalmaz, aynı zamanda iş yerinde verimliliği de artırarak olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilmiş olur.
Bu yükümlülükler yeni düzenlemelerle birlikte farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse 50 ve üzeri çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerinde tam zamanlı olarak çalışan bir iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekiminin bulundurulması zorunludur. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde idare para cezaları ile yasal yaptırımlar uygulanabilir.
Bunların yanı sıra, maliyet, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında önemli etkenlerden biri olarak ön plana çıkar. Bu durum, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için ek maliyet olarak görülebilir. Ancak olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının maliyetleri göz önüne alındığında bu tedbirler uzun vadede işletmeler için daha ekonomik bir çözümdür.
Az tehlikeli iş yerlerinde İSG standartlarına uygunluk bir zorunluluk değildir, işletme itibarı ve çalışan bağlılığı açısından da oldukça önemlidir.
Az Tehlikeli İş Yerlerinde İSG Zorunluluğunun Önemi
Az tehlikeli iş yerlerinde İSG zorunluluğu hem çalışan hem de işveren açısından oldukça önemlidir. Bu uygulamalara çalışan açısından bakıldığında, sağlıklı ve güvenilir bir çalışma ortamı sağlanması, fiziksel ve ruh sağlığının korunmasında etkilidir. Ergonomi, stres yönetimi ve çalışma düzeni gibi konular da uzun vadede sağlık sorunları yaşanmasını engeller, böylece iş kazaları ve meslek hastalıklarını önler.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarıyla birlikte çalışanlar iş yerlerinde sağlıklarını tehdit edebilecek unsurlara karşı korunur.
Aynı zamanda, güvenli çalışılan bir ortamda çalışanlar hem kendilerini daha değerli hisseder hem de işlerine daha fazla odaklanırlar. Verilen eğitimlerle birlikte de çalışanlar, olası riskler ve alınması gereken önlemler hakkında daha da bilinçlenir.
İşveren açısından bakıldığında ise bu yasalara uygunluk, işvereni cezalardan korur. Bu kurallara uymayan işveren ise yüksek idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.
İş kazaları sonucunda oluşabilecek tazminat, iş gücü kaybı ve sigorta maliyetleri gibi ek yüklerden kaçınmak için İSG önlemlerinin alınması önemlidir. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak, bireylerin işlerine daha fazla odaklanmasını sağlar. Bu da iş yerinin verimliliğini artıran etkenler arasında yer alır. Böylece kurum itibarı güçlenirken çalışan bağlılığı artar, iş gücü devir oranı azalır.
Firmaların İSG uygulamalarına önem vermesi de işletmeye rekabet avantajı sağlar.
İSG zorunluluğu, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlarken işverenler için de yasal uygunluk, verimlilik ve maliyet avantajı sağlar.
Az tehlikeli iş yerlerinde İSG uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Esem OSGB ile iletişime geçebilirsiniz.